Zirai Mahsuller Zekatı Hakkında

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad minim veniam, exerci tation suscipit ad minim veniam, exerci tation suscipit lobortis nisl ut aliquip ex ea commodo consequat exerci tation suscipit lobortis nisl ut laoreet dolore magna aliquam ut aliquip ex ea commodo consequat.

Üretim aşamasında oluşan maliyet hakkında (Sulama, Gübreleme, İlaçlama, Mazot vs.)

Kural olarak, sulanması masrafsız olan arazilerden elde edilen ürünün onda biri, masraf edilerek ve emek sarf edilerek sulanan arazilerden elde edilen ürünün ise yirmide biri öşür olarak verilir. Sulama ile birlikte, günümüz tarım şartlarının gerektirdiği gübre, ilaç ve mazot gibi masrafların öşür hesabında dikkate alınıp alınmayacağı tartışmalı bir konudur. Bu ilave masraflar üretimin maliyetinde önemli bir yekûn oluşturduğundan bunların öşür hesaplamasında dikkate alınması görüşü daha uygundur.

Bu nedenle tarım ürünleri, sulama masrafları ve yukarıdaki ilave masraflar çıkarıldıktan sonra nisaba ulaşması hâlinde 1/10 oranında zekâta/öşre tabidir. Eğer masraflar çıkarılmadan verilecekse 1/20 oranında öşür verilir. Tarım ürünlerinde nisap miktarı, buğday, arpa, mısır, pirinç gibi saklanabilir ürünlerde, beş vesktir. Bunun günümüzde kullanılan ağırlık birimi ile karşılığı, ürüne göre 653-1000 kg arasında değişmekte mesela buğdayda 653 kg’a tekabül etmektedir. Bunların dışındaki ürünlerde ise yukarıdaki maddelerden beş veskinin değeri en düşük olanının kıymetine denk olan miktardır. Seralarda yetiştirilen ürünler için de aynı hükümler geçerlidir. Ayrıntılı Bilgi için tıklayınız

Ürün Adı
Miktarı (Kg)
Birim Fiyatı (₺)
Sepete Ekle

Para, Altın, Gümüş ve Ticaret Malları zekatı hesaplamak için tıklayınız

Hesapla